Післязбиральна обробка насіння, його підготовка до зберігання і посів

Насіння - живий організм, в якому і після збирання проходять процеси обміну речовин, дихання. Насіння може псуватися від дії мікроорганізмів.

Щоб запобігти небажані зміни в насінні, їх псування, прибрані насіння ще до засипання на зберігання повинні бути очищені, просушені і відсортовані. Насіння повинне бути очищене від вологих домішок, які містяться в купі.

Якщо цього не зробити, вологість насіння збільшується, можливий розвиток його самозігрівання і псування.Насіння треба просушити до кондиційної вологості 14-15%, при якій різко сповільнюється дихання і воно може добре зберігатися. Після сушіння проводять вторинне очищення і сортування насіння.

У насінні першого класу домішки повинні складати не більше 1%, а насіння бур'янів - не більше п'яти в 1 кг . Якщо за чистотою насіння гірше показників третього класу (домішки - 3%, насіння бур'янів - 70 в 1 кг ), то таке насіння вважаються некондиційними і для посіву не використовується. Зазвичай партії насіння не вирівняні за розміром.

Часто найбільш цінні для посіву велике і середнє насіння складає близько 70%, дрібне - 20-25%. З насіннєвої партії видаляють дрібне, щупле і легковаге насіння. Для цього використовують сортувальні машини, де насіння сортують по аеродинамічних властивостях і за допомогою системи сит з отворами різного діаметра.Важковідокремлювані домішки відокремлюють на спеціальних машинах по щільності насіння і за характером поверхні.

У низки культур проводять калібрування насіння, тобто виділення насіння певної фракції за розміром і формою. Наприклад, це робиться для кукурудзи, цукрових буряків, що дозволяє якісно проводити пунктирний посів цих культур і отримувати дружні і вирівняні сходи. На зберігання закладають очищені, просушені і відсортовані насіння.

Зерносховища повинні бути заздалегідь підготовлені, продезінфіковані. Насіння повинне зберігатися таким чином, щоб виключити можливість їх засмічення або зволоження. Передпосівна підготовка насіння. Включає протруювання, а також, у деяких випадках, повітряно-тепловий обігрів.

Протруювання - обов'язковий прийом знезараження насіння від збудників хвороб. Насіння протруюють дозволеними препаратами з зволоженням, додаючи 5 - 10 літрів води на 1 т насіння.

Ефективно завчасне (за 1-3 місяці) протруювання до посіву сухим способом, тобто без додавання води. Повітряно-тепловий обігрів застосовують для поліпшення якості насіння і завершення у них періоду спокою.

Цей прийом особливо ефективний у районах, де дозрівання і прибирання проходять при зниженій температурі і підвищеній вологості повітря.

Тепловий обігрів проводять підігрітим повітрям за допомогою активного вентилювання. 

Обговорення