Бактеріальна м’яка гниль часнику і цибулі

Бактеріальна м’яка гниль (ще називають – мокра гниль) є захворюванням, яке в першу чергу вражає цибулю, але також може розвиватися і на часнику.
 
Збудником захворювання є бактерії Erwinia carotovora (і кілька інших), які потрапляють у рослини через пошкодження. Бактеріальна м’яка гниль характеризується пом’якшенням і насиченням рідиною одного або декількох зубчиків у цибулині часнику.
 
На цибулі – однієї або декількох соковитих лусок. Уражені лусочки спочатку стають водянистими від блідо-жовтого до світло-коричневого кольору при зараженні Erwinia chrysanthemi, або сірими при інфікуванні Erwinia carotovora.

Бактеріальна м’яка гниль в основному проявляється на зрілих цибулинах, тобто захворювання проявляється безпосередньо перед чи під час збирання врожаю або при зберіганні. Шийка заражених цибулин може при натисканні бути м’якою і виділяти густу смердючу рідину.
 
Бактеріальна м’яка гниль цибулі
 
Найбільше бактеріальна м’яка гниль розвивається на ураженому часнику чи цибулі під час зберігання або перевезення при неналежних умовах. Однак ця хвороба може досить сильно поширитися і в полі до збору врожаю, після сильних дощів і засихання листя.
 
Шляхи поширення бактерій: комахи, поливна вода (через систему дощування), дощова вода. Потрапляють у рослини бактерії через рани, викликані механічним пошкодженням, або сонячним опіком, а також через личинки комах-шкідників, які переносять бактерії в процесі харчування.
 
 
Бактеріальна м’яка гниль часнику
 
Розвитку бактеріальної м’якої гнилі часнику або цибулі сприяють теплі і вологі умови навколишнього середовища. Оптимальний температурний діапазон +20-30 ° C. Тим не менш, під час зберігання або перевезення бактеріальна м’яка гниль може розвиватися, коли температура вище +3 °C. 
 
Методи попередження:  уникати верхнього поливу (дощування), боротися зі шкідливими комахами, застосовувати  бактерициди на основі міді, уникати пошкодження цибулин під час збору врожаю, закладати часник на зберігання тільки після належного просушування, температура при зберіганні повинна становити  00С -20С і підтримувати вологість не більше 65%.
Обговорення