Бактеріальні хвороби зернобобових культур

При вирощуванні зернобобових культур значної шкоди завдають бур'яни, шкідники та хвороби, зокрема бактеріальні. Використання якісного насіннєвого матеріалу забезпечує стабільний та високий урожай таких важливих зернобобових культур, як горох та соя.
 
Збудники багатьох хвороб рослин здатні інфікувати насіння, призводити до зниження його посівних якостей. Крім того, хворі насінини можуть бути джерелом інфекції.
 
 
Тож знання симптоматики хвороб насіння, а також методів діагностики патологій є важливою складовою для фітопатологічної експертизи насіння, за результатами якої проводять комплекс заходів щодо поліпшення якості насіннєвого матеріалу.
 
Для діагностики хвороб насіння використовують різні методи. Наприклад, за допомогою макроскопічного можна виявити видимі ознаки патологій, що проявляються у вигляді бурувато-жовтих, коричневих розпливчастих плям різних розмірів.
 
Водночас значна кількість насіння має приховану форму ураження. Тому не варто обмежуватися лише зовнішнім оглядом, а слід провести фітопатологічну експертизу за допомогою біологічного методу. Згідно з ДСТУ 4138-2002 (Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості).
 
Зараженість насіння зернобобових культур визначають під час пророщування на гофрованому фільтрувальному папері чи на піску в умовах вологої камери.

Бактеріальні хвороби зернових бобових культур поширені повсюдно, і хоча за своєю шкодочинністю не настільки згубні, як грибні та вірусні хвороби, в окремі роки завдають значної шкоди врожаю. Бактеріози проявляються на сходах і дорослих рослинах. 
 
Бактеріальний опік гороху.
Збудник — бактерія Pseudomonas syringae pv. pisi Sackett.
 
Хвороба проявляється у вигляді маслянистих плям з маслиново-зеленим або маслиново-коричневим відтінками, що з`являються на листках, черешках і стеблах. Перенощиками хвороби є попелиці. Джерело хвороби — заражене насіння і рослинні рештки.
 
Смугаста плямистість гороху, квасолі та бобів
Збудник — бактерія Erwinia lalhyri Holl.
 
Хвороба з`являється на стеблах і черешках листків у вигляді невеликих смуг (штрихів). На листках утворюються маслянисті плями, які значно менші від тих, що бувають при ураженні бактерією Pseudomonas pisi (див; Бактеріальний опік гороху). Навколо плям завжди спостерігається суха облямівка. Збудник передається з насінням, зберігається у рослинних рештках.
 
Кутаста плямистість гороху та бобів
Збудник — бактерія Pseudomonas glycinea Cocrper.
 
Хвороба з`являється найчастіше на листках у вигляді кутастих світло-коричневих маслянистих плям. На черешках листків і стеблах утворюються темно-коричневі видовжені плями або смуги. На бобах плями маслянисті, світлі з жовтувато-коричневим відтінком. Джерелом хвороби можуть бути насіння та рослинні рештки.
 
Бура плямистість квасолі
Збудник — бактерія Xanthomonas phaseolicola Dowson.
 
На листках уражених рослин з`являються бурі плями з широкою жовтою або світло-зеленою облямівкою, на стеблах — червоно-бурі смуги, на бобах — темно-зелені дрібні маслянисті цяточки, які потім розростаються в плями. На насінні плями буруваті, при зволоженні ослизняються. Джерело інфекції — заражене насіння і післязбиральні рослинні рештки.
 
Кутаста плямистість квасолі
Збудник — бактерія Pseudomonas phaseolicola Dowson.
 
На листках уражених рослин утворюються кутасті бурі маслянисті плями, на стеблах — бурі тріщини і виразки, на бобах — вдавлені темно-зелені маслянисті, а на насінні — жовтуваті плями. Збудники хвороби передаються з насінням, зберігаються також у рослинних рештках.
 
Смугастий бактеріоз кормових бобів
Збудник — бактерія Erwinia lathyri Mans et Taceb.
 
Хвороба характеризується появою коричневих плям на листках, широких смуг на стеблах і бобах. Поширюється комахами. Джерело інфекції — заражене насіння та рослинні рештки. 
 
Зниженню втрат зернобобових культур від захворювань сприяє дотримання сівозміни, закладення рослинних решток при зяблевій оранці на глибину не менше 20 см, дотримання оптимальних строків сівби, знищення дикорослих зернобобових як джерела інфекції, своєчасне збирання і швидке висушування посівного матеріалу, протруювання насіння, обприскування посівів бактерицидами  протягом вегетаційного періоду, використання стійких сортів.
Схожі матеріали:

Фітофтороз коренів суниці

Фітофтороз коренів суниці
1891 Коковіхіна О.С. 2019-01-14
Phytophthora fragariae – збудник зі списку А1, карантинних організмів відсутніх в Україні, який викликає хворобу Лана ...

"Картопляна кооперація" у с.м.т. Нова Маячка

"Картопляна кооперація" у с.м.т. Нова Маячка
1877 Ассауленко В.А. 2019-01-28
Представник Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії прийняв участь у Круглому столі Картопляна ко ...
Обговорення