Бактеріальне в'янення (вілт) кукурудзи (Pantoea stewartii subsp. stewartii (Smith) Mergaert et al.)

Кукурудза є єдиною культурною рослиною, що уражується збудником бактеріального вілту: найбільш сприйнятлива цукрова кукурудза, в меншій мірі – зубовидна, кремниста і попкорн. Бактерія може бути виявлена ​​на насінні кукурудзи, однак на ньому немає характерних видимих ​​симптомів. 
 
 
Бактеріальний вілт кукурудзи може проявлятися на рослинах у всіх стадіях розвитку, але найбільш шкідливий на молодих проростках. В стадії проростків рослини можуть загинути, а дорослі рослини уражуються помірно. Різні види кукурудзи уражуються в різному ступені.
 
 
Чутливі гібриди цукрової кукурудзи швидко в'януть, особливо в стадії проростків, оскільки відбувається закупорка судин бактеріальною масою. Листя дорослих рослин при зараженні набувають кольору від блідо-зеленого до жовтого, з нерівними або хвилястими краями, з поздовжніми штрихами, які можуть тягнутися паралельно жил і розширюватися в вигляді смуг по всій довжині листа. Ці смуги пізніше набувають бурого забарвлення і висихають. 
 
 
У разі сильного ураження рослини гинуть на ранній стадії розвитку або стають карликовими, передчасно викидають мітлу білого кольору, не плодоносять або дають початки з ураженими зернами. Відзначено, що близько провідних судин качана найчастіше виявляються зерна з внутрішньої інфекцією.
 
Близько ґрунту в серцевині стебла можуть утворитися порожнини. Дрібні, неправильні, водянисті плями зовні качана стають сухими і темними. Бактерії можуть виділятися у вигляді крапель жовтого кольору на внутрішній стороні. Бактерії можуть глибоко проникати в зерно, але не вражають зародок.
 
 
Шляхи поширення: Захворювання поширюється в основному насінням і зерном кукурудзи при перевезенні. У Північній Америці збудник зимує в харчуються на злаках блішки Chaetocnema pulicaria Melsh, які після м'яких зим можуть заражати молоді рослини, харчуючись на них. Збудник може зберігатися на рослинних рештках і в посліді сільськогосподарських тварин, поширюючись з компостом і гноєм, а також з ґрунтом.
 
Методи виявлення: для виявлення захворювання протягом вегетаційного періоду проводять обстеження по проросткам, в період формування волоті і перед збиранням врожаю.

Tags
:
Схожі материали:

Привiтання з Днем Вишиванки!

Привiтання з Днем Вишиванки!
2090 Боровик Д.В. 2020-05-21
Херсонська обласна фітосанітарна лабораторія вітає усіх з Днем Вишиванки та бажає натхнення до праці та боротьби за світле майбутнє нашої Держави.
Привiтання з Днем Вишиванки!
2090 Боровик Д.В. 2020-05-21
Херсонська обласна фітосанітарна лабораторія вітає усіх з Днем Вишиванки та бажає натхнення до праці та боротьби за світле майбутнє нашої Держави.

Бактеріальний опік бобових (Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens)

Бактеріальний опік бобових (Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens)
2083 Коковіхіна О.С. 2020-06-01
Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens відомий як збудник іржаво-бурої плямистості або в'янення бобових. Він не належить до основних і широко поширених збудників бактеріаль ...
Бактеріальний опік бобових (Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens)
2083 Коковіхіна О.С. 2020-06-01
Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens відомий як збудник іржаво-бурої плямистості або в'янення бобових. Він не належить до основних і широко поширених збудників бактеріаль ...
Обговорення