Післязбиральна обробка насіння, його підготовка до зберігання і посіву

Насіння - живий організм, в якому і після збирання проходять процеси обміну речовин, дихання. Насіння може псуватися від дії мікроорганізмів. Щоб запобігти небажані зміни в насінні, їх псування, прибрані насіння ще до засипання на зберігання повинні бути очищені, просушені і відсортовані. 
 
 
Насіння повинне бути очищене від вологих домішок, які містяться в купі. Якщо цього не зробити, вологість насіння збільшується, можливий розвиток його самозігрівання і псування. 
 
Насіння треба просушити до кондиційної вологості 14-15%, при якій різко сповільнюється дихання і воно може добре зберігатися. 
 
Після сушіння проводять вторинне очищення і сортування насіння. У насінні першого класу домішки повинні складати не більше 1%, а насіння бур'янів - не більше п'яти в 1 кг . Якщо за чистотою насіння гірше показників третього класу (домішки - 3%, насіння бур'янів - 70 в 1 кг ), то таке насіння вважаються некондиційними і для посіву не використовується. 
 
Зазвичай партії насіння не вирівняні за розміром. Часто найбільш цінні для посіву велике і середнє насіння складає близько 70%, дрібне - 20-25%. З насіннєвої партії видаляють дрібне, щупле і легковаге насіння. 
Для цього використовують сортувальні машини, де насіння сортують по аеродинамічних властивостях і за допомогою системи сит з отворами різного діаметра. 
 
Важковідокремлювані домішки відокремлюють на спеціальних машинах по щільності насіння і за характером поверхні. 
 
У низки культур проводять калібрування насіння, тобто виділення насіння певної фракції за розміром і формою. 
 
Наприклад, це робиться для кукурудзи, цукрових буряків, що дозволяє якісно проводити пунктирний посів цих культур і отримувати дружні і вирівняні сходи. 
 
На зберігання закладають очищені, просушені і відсортовані насіння. Зерносховища повинні бути заздалегідь підготовлені, продезінфіковані. 
 
Насіння повинне зберігатися таким чином, щоб виключити можливість їх засмічення або зволоження. 
Передпосівна підготовка насіння. 
 
Включає протруювання, а також, у деяких випадках, повітряно-тепловий обігрів. Протруювання - обов'язковий прийом знезараження насіння від збудників хвороб. Насіння протруюють дозволеними препаратами з зволоженням, додаючи 5 - 10 літрів води на 1 т насіння. Ефективно завчасне (за 1-3 місяці) протруювання до посіву сухим способом, тобто без додавання води. 
 
Повітряно-тепловий обігрів застосовують для поліпшення якості насіння і завершення у них періоду спокою. Цей прийом особливо ефективний у районах, де дозрівання і прибирання проходять при зниженій температурі і підвищеній вологості повітря. Тепловий обігрів проводять підігрітим повітрям за допомогою активного вентилювання. 

Схожі материали:

Шкідник багатьох плодових культур cтепової зони - червиця в’їдлива (Zeuzera pyrina L.)

Шкідник багатьох плодових культур cтепової зони - червиця в’їдлива (Zeuzera pyrina L.)
1866 Боднар Ю.В. 2020-06-02
Рослини-живителі: пошкоджує більш ніж 100 видів лісових, плодових і декоративних рослин, віддає перевагу яблуні, груші, абрикосу, листяним лісовим породам дерев.Поши ...
Шкідник багатьох плодових культур cтепової зони - червиця в’їдлива (Zeuzera pyrina L.)
1866 Боднар Ю.В. 2020-06-02
Рослини-живителі: пошкоджує більш ніж 100 видів лісових, плодових і декоративних рослин, віддає перевагу яблуні, груші, абрикосу, листяним лісовим породам дерев.Поши ...

ОПЕРАЦІЯ: ВРЯТУВАТИ ТОМАТИ

ОПЕРАЦІЯ: ВРЯТУВАТИ ТОМАТИ
1821 Коковiхiна О.C. 2020-07-03
Томати – одна з найважливіших овочевих культур в світі. За даними ФАО, томати займають перше місце по площі серед усіх овочів – більше 4 мільйонів га.В Україні ...
ОПЕРАЦІЯ: ВРЯТУВАТИ ТОМАТИ
1821 Коковiхiна О.C. 2020-07-03
Томати – одна з найважливіших овочевих культур в світі. За даними ФАО, томати займають перше місце по площі серед усіх овочів – більше 4 мільйонів га.В Україні ...
Обговорення