ОПЕРАЦІЯ: ВРЯТУВАТИ ТОМАТИ

Томати – одна з найважливіших овочевих культур в світі. За даними ФАО, томати займають перше місце по площі серед усіх овочів – більше 4 мільйонів га.
 
 
В Україні під цю культуру відведено близько 93 тис. га – близько 24% загальної площі під овочами. У світовому рейтингу за показником валового збору плодів наша країна знаходиться на 14 місті (1492 тис. т), а за врожайністю – на 110. 
 
Вирощування томатів – приваблива справа. Деякі поціновувачі проводять довгі години, гортаючи насіннєві каталоги, щоб обрати ідеальні сорти чи гібриди томатів. Ми саджаємо, підживлюємо, удобрюємо та іншим чином доглядаємо за нашими рослинами із прихильністю, рівноцінною відданості улюбленій справі. Але, навіть при всій увазі та догляді, іноді хвороби можуть вразити наші томати.
 

Види хвороб томатів

 
Деякі збудники хвороб томатів є грибними організмами, інші – бактеріальними або навіть вірусними. Різні регіони України страждають від різних патогенів томатів, а темпи зараження залежать від багатьох факторів, зокрема вітру, температури, вологості, резистентності сорту чи гібриду. Важливо пам’ятати, що здорові та доглянуті рослини демонструють більшу стійкість до хвороб, тому забезпечення томатів достатньою вологою та багатим на поживні елементи ґрунтом – є обов’язковим.
 

Профілактика захворювань рослин томатів

 
Окрім того, щоб переконатися, що ваші рослини томатів є здоровими, є кілька інших заходів, які ви можете здійснити, щоб запобігти захворюванням. Ось кілька порад, щоб розпочати шлях до вирощування вільних від хвороб високоврожайних рослин:
 
  1. Ротація. Оскільки багато збудників хвороб мешкають у ґрунті, щорічно садіть томати в іншому місці городу.
  2. Впродовж вегетації усувайте з рослин листя з будь-якими ознаками хвороб та утилізуйте, щоб запобігти поширенню можливої інфекції.
  3. Не працюйте в городі, коли листя томатів вологе бо ви можете ненавмисно поширити хвороботворні мікроби з рослини на рослину.
  4. Обирайте стійкі до хвороб сорти та гібриди.
  5. Видаліть усі рослинні рештки томатів в кінці вегетаційного періоду і спаліть або утилізуйте. Ніколи не кладіть хворі частини рослин в компостну купу.
  6. Забезпечте належну циркуляцію повітря навколо кожної рослини. 
  7. Добре мульчуйте рослини томатів на початку сезону. Два-три сантиметри компосту, соломи або сіна служитимуть для запобігання розповсюдження спор, що мешкають у ґрунті, з бризками на нижнє листя, під час дощу.
  8. По мірі можливості робіть так, щоб листя залишалося сухим, коли це можливо. Поливні шланги дозволяють орієнтувати воду на кореневу зону. Дія надземних дощовиків може призвести до поширення хвороб, бо волога зелена маса сприяє розвитку грибних організмів. 
 

Грибні хвороби

 

Біла плямистість або септоріоз (Septoria lycopersici) 

 
Зустрічається скрізь, але найбільш поширена і особливо шкідлива у більш вологих західних та північних районах України. Може уражувати картоплю і баклажани. Томати у відкритому ґрунті і парниках уражуються найсильніше; в теплицях хвороба зустрічається порівняно рідко, невеликими осередками.
 
Хвороба проявляється на листках у вигляді бруднувато-білих плям з темним обідком; всередині плям чорні крапки – пікніди гриба, що містять в собі спори. При дозріванні спори розносяться вітром, комахами, дощем і заражають нові рослини. Перезимовує гриб в уражених рослинних рештках.
 
Передається також з ураженою розсадою. При ранньому і сильному ураженні листки засихають і опадають, врожай зменшується.
 
 

Суха плямистість або альтернаріоз (Alternaria solani)

 
Поширена скрізь на території України, але найбільш шкідлива в західних та південних областях. Уражує томати, картоплю, баклажани, тютюн, перець і деякі дикоростучі Пасльонові. На листках уражених рослин утворюються великі, округлі, темні плями з концентричними колами, а на плодах темні вдавлені плями. У вологу погоду плями вкриваються темним оксамитовим нальотом, який складається з конідієносців та конідій гриба, за допомогою яких останній поширюється впродовж літа. Уражені плоди швидко загнивають. Перезимовує хвороба на уражених рослинних рештках.
 
 

Бура плямистість листків (Mycovellosiella fulva)

 
Найпоширеніша та найшкодочинніша хвороба томатів у теплицях. У парниках і особливо у відкритому ґрунті вона зустрічається порівняно рідко, головним чином поблизу теплиць, в умовах підвищеної вологості повітря. Уражує хвороба і деякі інші види пасльонових. Здебільшого бура плямистість з'являється під час цвітіння та на початку утворення плодів. Підвищена вологість повітря (понад 80%) сприяє швидкому поширенню. При вологості нижче 60% зараження не відбувається. Передається хвороба насінням і зараженими рослинними рештками.
 
 

Мокра біла гниль або склеротиніоз (Sclerotinia sclerotiorum)

 

Уражує майже всі овочеві культури, багато технічних культур, а також деякі бур'яни. Хвороба уражує стебла, плоди, листя і квітки томатів. Якщо стебла уражуються біля кореневої шийки, рослина прив’ядає. Плоди при ураженні загнивають, вкриваються білою грибницею з чорними склероціями і опадають.
 
 

Сіра гниль або ботритіоз (Botrytis cinerea)

 
Як і біла гниль, уражує майже всі овочеві культури і розвивається на всіх частинах рослини. Часто зустрічається разом з білою гниллю. На бурих загнилих частинах  тканини з'являється пухкий сірий наліт з конідієносців і конідій гриба. Досить часто спостерігається на плодах після застосування стимулюючих речовин для прискорення дозрівання плодів.
 
 

Фітофтороз (Phytophthora infestans)

 
Крім томатів, особливо сильно уражує картоплю, а також баклажани і деякі інші пасльонові рослини. Фітофтороз поширений головним чином на Поліссі, у західних областях і дещо менше в Лісостепу України. На Півдні зустрічається дедалі частіше. З’являється хвороба звичайно вже в кінці літа або восени – в серпні-вересні приблизно через два тижні після масового ураження картоплі.
 
Фітофтороз виявляється сильніше під час дозрівання і транспортування томатів  у вигляді коричнево-бурих розпливчастих твердих плям. Поширенню хвороби сприяє волога і тепла погода у другу половину літа. Хвороба передається зараженими рослинними рештками томатів і картоплі, але перше зараження нею томатів відбувається з посівів картоплі.
 
 

Чорна гниль або диплодиніоз (Remotididymella destructiva)

 
Розповсюджена скрізь і проявляється найчастіше восени під час достигання плодів, особливо при дозарюванні. В теплицях хвороба зустрічається порівняно рідко.  Ураження найчастіше починається біля місця прикріплення чашечки, де спочатку з'являється невелика світло-сіра, вдавлена пляма. Вона поступово збільшується і вкривається дрібними чорними крапками (пікнідами гриба), від чого поверхня її стає чорною і шорсткою.
 
В пікнідах утворюються спори, якими розповсюджується збудник. Перезимовує гриб на залишках врожаю. Поширенню хвороби сприяє утворення тріщин або ранок на шкірці плоду, що часто спостерігаються у вологу погоду.
 
 

В’янення

 
Спричиняється різними мікроорганізмами – грибами і бактеріями. Найбільш поширене в південних районах в посушливі роки. Крім томатів, уражує також картоплю, баклажани і перець. Процес в’янення і відмирання рослин залежно від умов і від виду збудника може протікати повільно або швидко. В більшості випадків розвиткові хвороби сприяють висока температура ґрунту і повітря, а також погана агротехніка. Внаслідок захворювання рослина відмирає, а врожай сильно зменшується. Передається хвороба зараженими рослинними рештками і через ґрунт, тому у боротьбі з нею особливе значення має ротація.
 

Бактеріальні хвороби

 

Бактеріальний рак (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)

 
Розрізняють два типи цієї хвороби. Один з них – ураження судинної системи, що призводить до в'янення рослин, уражує розсаду і дорослі рослини. Другий тип – місцеве ураження тканини – спричиняє плямистість на плодах і утворення маленьких виразок і тріщин на листках, стеблах, черешках і жилках листків. Захворювання розвивається повільно: від його початку і до повної загибелі рослини проходить 2-3 місяці. На початку захворювання в’януть окремі листки, потім гілки, і, нарешті, хвороба може охопити всю рослину, внаслідок чого остання гине. На поперечному розрізі 
 
стебла можна побачити побуріння судинної системи у вигляді окремих плям або всього кільця судин. З уражених плодів бактерії проникають в насіння. На зелених плодах з'являються  білі плями з темними тріщинами в центрі, на червоних плодах – жовті з темним центром і білуватим обідком. Передається хвороба насінням і ураженими рослинними рештками. В період вегетації поширюється комахами, краплями дощу та при пасинкуванні.
 
 

Чорна бактеріальна плямистість (Xanthomonas vesicatoria)

 
Зустрічається на молодих і дорослих рослинах томатів. Уражує листя, стебла, черешки і плоди. Плями на листках круглі, в центрі майже чорні, на стеблах і черешках – подовжені, чорнуваті, а на плодах – у вигляді округлих чорних крапок, оточених водянистим обідком.
 
На плодах тканина під плямою іноді загниває. В окремі роки бактеріальна плямистість дуже поширюється і завдає значну шкоду, знижуючи якість плодів і зменшуючи врожай. Передається хвороба насінням; перезимовують бактерії в неперегнилих заражених рослинних рештках. Протягом вегетаційного періоду поширюється дощем, вітром і при обробці томатів.
 
 

Вірусні хвороби

 

Мозаїка (Tomato mosaic virus)

 
Поширена скрізь, зустрічається в теплицях і у відкритому ґрунті. Крім томатів уражує і деякі інші пасльонові культури, зокрема картоплю, перець, баклажани і тютюн, зустрічається також на бур'янах. З’являється велика кількість молодих листків з мозаїчним забарвленням. Найбільше шкодить мозаїка у теплицях в осінньо-зимовий період при недостатньому освітленні, в похмуру дощову погоду при зниженій температурі і високій вологості повітря.
 
В цих випадках може мати місце значна деформація листків, пластинки яких стають нитковидними. Вірус перезимовує в кореневищах багаторічних бур'янів і в залишках уражених рослин томатів у ґрунті. Передається хвороба з соком хворої рослини сисними комахами (попелиці, цикади, трипси тощо), а також при пасинкуванні та інших роботах по догляду за рослинами.
 
 

Смугаста плямистість або штрихуватість «стрик»

 
Уражує томати як в теплицях, так і у відкритому ґрунті, але особливої шкоди завдає в закритому ґрунті в осінньо-зимовий період. Крім томатів, уражує перець, а також бур'яни з родини Пасльонових. Проявляється у вигляді довгастих, коричневих, некротичних штрихів, смужок або плям на стеблах і черешках томатів. Симптоми захворювання стриком бувають дуже різноманітними, залежно від умов вирощування рослин. Хвороба дуже пригнічує рослини і сильно знижує врожай.
 
Збудник цієї хвороби перезимовує в заражених рослинних рештках і в кореневищах уражених бур'янів. Передається він від хворих рослин здоровим з соком, поширюється різними сисними комахами, а також механічно під час пасинкування та догляду за культурою. Іноді стрик може передаватися насінням. Розвиток хвороби залежить в значній мірі від умов вирощування розсади. Вона розвивається сильніше, коли для посадки використовують перерослу розсаду або пізно висаджують її на постійне місце. 
 

Стовбур (Phytoplasma solani)

 
Одна з найшкідливіших хвороб томатів на півдні України. Уражує і деякі інші рослини з родини Пасльонових, зокрема картоплю, баклажани і перець, а також багато бур'янів (берізку, хрінницю та ін.). Проявляється хвороба на листках, квітках і плодах. Уражені квітки стерильні та не дають плодів, а якщо ж плоди і утворюються, вони дрібні, дерев’янисті, непридатні для їжі та консервування.
 
Проявляється хвороба звичайно в липні. Масовий розвиток стовбура спостерігається в роки з тривалими періодами високої температури влітку. Перезимовує вірус в кореневищах різних бур'янів. Насінням стовбур не передається. Під час вегетації томатів поширюється сисними комахами (цикадками).
 

Tags
:
Схожі материали:

Післязбиральна обробка насіння, його підготовка до зберігання і посіву

Післязбиральна обробка насіння, його підготовка до зберігання і посіву
2304 Денисова П.С. 2020-06-12
Насіння - живий організм, в якому і після збирання проходять процеси обміну речовин, дихання. Насіння може псуватися від дії мікроорганізмів. Щоб запобігти небажан ...
Післязбиральна обробка насіння, його підготовка до зберігання і посіву
2304 Денисова П.С. 2020-06-12
Насіння - живий організм, в якому і після збирання проходять процеси обміну речовин, дихання. Насіння може псуватися від дії мікроорганізмів. Щоб запобігти небажан ...

Церкоспорильозна гниль (Pseudocercosporella herpotrichoides)

Церкоспорильозна гниль (Pseudocercosporella herpotrichoides)
1887 Коковiхiна О.C. 2020-08-04
Поширена повсюди, але найбільшої шкоди завдає на Поліссі, у Західному і Центральному Лісостепу, в Степу на зрошенні. Уражує пшеницю, ячмінь, жито.Шкідливість. Зниже ...
Церкоспорильозна гниль (Pseudocercosporella herpotrichoides)
1887 Коковiхiна О.C. 2020-08-04
Поширена повсюди, але найбільшої шкоди завдає на Поліссі, у Західному і Центральному Лісостепу, в Степу на зрошенні. Уражує пшеницю, ячмінь, жито.Шкідливість. Зниже ...
Обговорення